HNRS, overaller stolar, bälten, hjälmar etc. Vad gäller för 2014?
Besked från föbundet skulle komma i god tid efter dialog med de aktiva:
3 månader kvar till 2014, låter som det närmar sig om det ska vara i "god tid"
Vad vet våra tekniker? Några besked från SBF att delge de aktiva?
Bra Bosse - att du drog igång den diskussionen!
Jag tycker att RHK ska bestämma själva om reglerna i detta avseendet.
Det finns ju så många olika förutsättningar om möjliga skydd inom historisk racing!
Klent med respons...
Vi får hoppas att de som ska till Hjo får någon info iaf.
Kan bara konstatera att tråden "Teknik" i detta forum innehåller exakt 0 inlägg.
Möjligen lite förvånande med tanke på hur mycket säkerhet, App-K efterlevnad etc. diskuteras i övriga sammanhang?
Däremot är dessa frågor tyvärr inget som RHK kan besluta i av egen kraft. Det är bara att inordna sig i de generella beslut som tas av SBF.
Vi får i varje fall hoppas och förutsätta att SBF framledes lyssnar lite mer på resp utskott och att frågor som berör historisk racing hamnar på just det utskottets bord och inte något annat utskott inom SBF, med bristande kunskap om historisk motorsport förutsättninbgar.
Ska vi strikt följa FIA (vilket vi ska om vi vill lyda helt under App-K) är det ju aktuell märkning och max 5 år som gäller för personlig utrsutning och stilar/bälten utan prut. Hur det sedan påverkar intresse och möjligheter hos utövarna på breddnivå, får var och en dra sin egen slutsats om. Jag vet vart jag står i den frågan...
Är du bara ute efter debatt Bosse eller att skapa oreda. Det som gällde förra året gäller tills något annat besked kommer. Tills nu har det inte gjort det. Så jag föreslår att vi tar debatten om problem uppstår.
Pelle, efter som det finns olika bud i olika dokument från förbundet. Dels att nuvarande regler gäller till årsskiftet, med beslut om ev. förlängning efter dialog med de aktiva, dels ett meddelande om att nuvarande regler gäller 2013 och 2014, tycker jag det är av allmänt intresse att få veta vad som verkligen gäller. Uppenbarligen är jag inte ensam om den uppfattningen.
För de som planerar att tävla kommande säsong är det ju bra och kanske rent av nödvändigt att kunna planera i tid vad man behöver uppgradera sin och bilens utrustning med.
Men då vet vi nu iaf att SBF inte givit besked om förändring ännu. Tack för svar Pelle.
Avslutningsvis, Ja jag tycker det finns en del saker att diskutera, eller om du så vill debattera kring verksamheten. Vissa av dessa kanske större och svårare frågor kring hur historisk racing kan utvecklas på sikt och för och nackdelar med hur hårt vi formellt knyter oss till App-K Andra av mer praktiskt art som som t.ex. hur vi kan, (eller tydligen inte kan?,) utnyttja klubbens forum för generell teknisk information. Som jag skrev tidigare med tanke på att de tekniska frågorna oftast dominerar, är jag av uppfattningen att det i sammanhanget vore en fördel för både aktiva och tekniker om klubbens forum kunde utnyttjas mer aktivt för teknisk information och klargörande. Hur vi hanterar problemet med de strängare ljudbegränsningarna är ett annat område som jag tror bilsporten inklusive den historiska racingen skulle behövt debattera mera. (den debatten borde givetvis ha förts redan innan det mindre optimala regelverkets klubbades)
Jag förutsätter att man kan ha en öppen debatt i en till RF ansluten förening om frågor som dessa utan att det anses att man skapar oreda.
Citat från: Bosse L skrivet 10 oktober 2013, 07:59
... för och nackdelar med hur hårt vi formellt knyter oss till App-K ....
Fråga!
Bestämmer RHK som förening själv i vilken grad den vill ansluta sig till App-K? Alltså, allt från att följa det helt, i delar eller inte alls. Om svaret är ja, var tas ett sådant beslut?
Kjell, svaret är ja vi bestämmer själva efter vilket reglemente vi åker, men det enda internationella reglemente som finns är App-K . Kör vi inte efter det så får vi göra ett eget, med allt vad det innebär. Klubben har också i stadgarna att vi ska köra efter App-K.
Bosse, det är bara att komma på planeringsmötet så tro jag du kan få svar på dina frågor och säkert kan du tillföra något också.
En sak som är på tapeten är ljudfrågan, som jag anser numera är ett icke problem. På första tävlingen i år så var det ett problem men har sedan blivit ett mindre och mindre problem allt eftersom årets tävling löpt på, för att mynna ut i inga problem på Falkenberg. Grejen är att vi i RHK måste anpassa oss efter 95db för att ha råd att kunna tävla på icke Bullerhelg. De få helger som banorna i framtiden kommer att ha, kommer att kosta många pengar.
Att ljudfrågan är ett "icke problem" kan inte jag hålla med om. Jag anser att motorsporten blir överkörd totalt av miljöfolk och pappersvändare som inte ens är aktiva inom sporten. Ljudet hör till sporten. Det är charmen. Motorsport är en sport som vilken annan sport. Varför ska den särbehandlas? Det finns många evenemang som har högre ljudnivå under längre tider än motorsport.
Citat från: Pelle Svensson skrivet 10 oktober 2013, 19:22
... ja vi bestämmer själva efter vilket reglemente vi åker ...
Innebär den självständigheten därmed att vi kan välja i vilken utsträckning (delar) vi följer/tillämpar App-K?
Citat från: Kjell Nordberg skrivet 10 oktober 2013, 19:59
Innebär den självständigheten därmed att vi kan välja i vilken utsträckning (delar) vi följer/tillämpar App-K?
Antar det. Men ska vi kunna åka ute i Europa så har vi väl inte så mycket val...
Fråga!
"Jason", kan det då vara så att de som väljer att enbart åka i Sverige också kan lyda under andra regler än App-K om årsmötet beslutar så?
Självklart skall vi köra enligt App-K så att vi kan köra även utomlands, allt annat är ju löjligt.
Sedan håller jag fullständigt med Stenis att 95dB gränsen fullständigt dödar motorsporten. Motorljudet är halva upplevelsen för aktiva och inte minst för publiken. Mycket tragiskt att SBF och RHK ledning vikt ner sig för "miljöfantomerna".
Anders Weiter
Gott ljud eller oljud är i mycket en upplevelse fråga. Det vi (de flesta av oss) upplever som underbar musik upplevs i dag av merparten av landets invånare som oljud. Ska vi kunna fortsätta med våran hobby så är det nog bara att vi anpassa oss. Historisk racing har redan en del undantag från miljökrav. Att tro att vi skulle få undantag vad det ljudnivån är nog att ha en hel del övertro på RHK,s styrelse. Problemet är inte bara vad SBF tillsammans med Naturvårdsverket har bestämt. Vilken ljudnivån som gäller på respektive bana hanteras och bestäms av respektive länsstyrelse där banan ligger. De nivåer som gäller där kör över SBF,s regler om nivån är lägre.
Ljudet är inte enbart ett problem för Sverige, SBF och RHK. Mer och mer kommer kraven även internationellt. På "Ringen" så har man numera sex stycken bullerhelger och en F1 helg. F1 helgen har fri nivå, bullerhelgerna har max.125 db och övriga vardagar och helger har 96 db. Som ni säkert läst så ligger nu Ringens nordslinga illa till för ytterligare verksamhet. Det beror mycket på ljudnivån.
Stenis: Med icke problem menar jag att vi inom RHK har lyckats anpassa oss till den nivå som gäller i Sverige.
Pelle!
Eftersom det är RHK själva som beslutar om vilket reglemente vi åker efter, kan det då vara så att vi rent teoretiskt kan ha ett för de som väljer att åka endast nationellt, och att de som väljer att åka internationellt lyder under App-K?
Weiter!
Det kan aldrig vara löjligt att ställa frågor för att informera sig. Det kan finnas fler genomtänkta svar än dina spontana åsikter. En analogi: Du tycker att 95dB gränsen dödar motorsporten. Jag upplever att du försöker döda mitt intresse för att sätta mig in i frågor genom att löjligförklara mig.
Hej
de som tävlade på Knutstorp HMS den 28-29 september så var det många som fick svart flagg för högt ljud. Samma bil och ljuddämpare hade kört på Falkenberg tidigare i september . Konstigt ! Använder man olika mätmetoder?
Lars, det beror troligtvis på, som jag tidigare skrev, på att Knutstorp har en lägre nivå än de av SBF tagna reglerna, vid det tillfället. Vad stod det i inbjudan ? Var det Danska bilar som hade problemet ? Var det svenska i så fall vilka ?
Kjell, teoretiskt så är det möjligt att skapa ett eget reglemente. Klubbens syfte vilket också står i stadgorna är att följa App-K. Syftet med klubben är att återskapa bilarna till sitt ursprung så att du kan få en HTP handling på den och därmed kunna racea på klubb eller internationell nivå. Du ska kunna vara stolt över att du äger en sådan bil och även vara stolt över att du är medlem i klubben. Om du läser stadgorna så förstår du att vi inte är en klubb som bara sysslar med någon form av lågbudgetracing.
För de som vill åka på andra villkor finns till det andra klubbar och racingtillfällen
Det var 2 svenska formelbilar (F3 och FF 2000) och flera danska formelbilar. Tror att det stod 95 db i inbjudan. Men ej helt säker.
Formel bilar, kanske är de som har största problemen att få ner ljudet men det går om man vill. Av egen erfarenhet så vet jag att det kan vara lite "trixö", men klarar Torgny att få ner F2,an så borde det gå att få ner F3,or och FF 2000 bilar också.
Ligger man precis på gränsen så finns det flera faktorer som kan påverka mätningen, det lilla som behövs för att "tippa" över,som luftfuktighet, temperatur mätställe etc.
Citat från: Pelle Svensson skrivet 11 oktober 2013, 07:12
Gott ljud eller oljud är i mycket en upplevelse fråga. Det vi (de flesta av oss) upplever som underbar musik upplevs i dag av merparten av landets invånare som oljud. Ska vi kunna fortsätta med våran hobby så är det nog bara att vi anpassa oss. Historisk racing har redan en del undantag från miljökrav. Att tro att vi skulle få undantag vad det ljudnivån är nog att ha en hel del övertro på RHK,s styrelse. Problemet är inte bara vad SBF tillsammans med Naturvårdsverket har bestämt. Vilken ljudnivån som gäller på respektive bana hanteras och bestäms av respektive länsstyrelse där banan ligger. De nivåer som gäller där kör över SBF,s regler om nivån är lägre.
Ljudet är inte enbart ett problem för Sverige, SBF och RHK. Mer och mer kommer kraven även internationellt. På "Ringen" så har man numera sex stycken bullerhelger och en F1 helg. F1 helgen har fri nivå, bullerhelgerna har max.125 db och övriga vardagar och helger har 96 db. Som ni säkert läst så ligger nu Ringens nordslinga illa till för ytterligare verksamhet. Det beror mycket på ljudnivån.
Stenis: Med icke problem menar jag att vi inom RHK har lyckats anpassa oss till den nivå som gäller i Sverige.
Jag menar motorsporten som helhet och inte enbart RHKs evenemang. Om RHK tillsammans med andra klubbar, serier (Racing, Dragracing, Rally, m.m.) och
utövare av sporten kan visa sitt missnöje gemensamt så ger det mer effekt. Om alla står enade, vilket jag tror vi är i ljudfrågan så är det enklare att få till förändringar.
Citat från: Pelle Svensson skrivet 11 oktober 2013, 11:37
Syftet med klubben är att återskapa bilarna till sitt ursprung.
Då borde klubben jobba för "rätten till raka rör", (för vissa klasser) och typ ingen dB mätning för andra. Jag har 100% original GR3 system på min och den låter för mycket redan vid 1000 rpm. GR4 bilarna hade inte någon dämpare alls utan bara raka rör. Fanns även GR3 bilar som hade raka rör.
Då borde bara original stolar eller stolar från perioden vara godkända. (moderna stolar ser för jävligt ut i en gammal bil...)
Lika så med buren allt för många rör förstör en gammal bil. osv...
Jag förstår att säkerheten måste höjas, men den ska göras så det inte förstör bilarna...
Det är vad jag tycker...
Anders
Stenis: Det jobbas från alla håll redan med detta. Tyvärr tror jag att det är kört.
Anders H: Jag hoppas att du skämtar, därför ingen kommentar, mer än dröm sött.
Jag vill inte bidra till att vi startar någon ny storm-i-vatten-glaset Pelle, ;) men jag hittar inte att det står i stadgan att vi ska följa App-K. Det närmaste jag kan komma är att "sträva efter (min kurs.) att följa av FIA fastställda regler". Däremot står det "att medverka till att dessa (de historiska bilarna, min anm.) blir restaurerade på ett fackmässigt och korrekt sätt" samt "att ge råd beträffande [...] restaurering av tävlingsbilar..."
Jag är helt överens med dig om att rejsandet inte ska främjas när det gäller historisk racing. Men jag ställer mig frågande till om inte all nytillkommen utrustning generellt sett gör just det; frånsett säkerhetsutrustning.
Jag har kikat in i många standardbilar av äldre modell under årets tävlingar. Och det är mycket jag inte känner igen interiört från ungdomsårens DKW, Morris, Fiat, VW och Volvo. Inom FF1600 börjar senaste elektroniken göra intrång och instrumentpaneler prydas av discoljus. Så för att vi ska kunna fortsätta vara stolta över våra bilar och vår förening kanske just detta är en angelägen fråga framöver. Kanske ska jag föregå med gott exempel och montera bort kabeln till bromsvågen. :-[
Och att det inte handlar om ett lågbudgetintresse har jag förstått efter att ha fört kassabok i 1,5 år över denna min hobby. ??? Alltså, överens även i detta! :D Nu lämnar jag den här tråden med hänvisning till inledningen av detta mitt inlägg. 8)
Lite inspiration inför fortsatta diskussioner!
Vi var väl några som förstod Ronnie redan på Karting-tiden, nån i klubben jobbade med honom, och Ferdinand kör en av hans bilar.
http://www.expressen.se/sport/kronikorer/mats-olsson/olsson-ronnie-var-storre-an-vi-forstod/
Sen kan vi fortsätta utforma RHK:s verksamhet i det nutida samhällets (vårt egna) krav på miljö och säkerhet!
En liten detalj att hålla i minnet oavsett om man vill ha fullständig internationell transparens i App-K eller ett nationellt anpassat reglemente är att som medlem i en RF ansluten förening har man så vitt jag begripit möjlighet att ge sin syn på saken i dels i de forum för diskussion som klubben tillhandahåller (t.ex. detta forum, klubbtidning, planeringsmöten osv) dels vid årsmötet. Det ena eller andra forumet kan då näppeligen värderas mer eller mindre som kanal i dessa åsiktsyttringar. Speciellt inte i en klubb som anser sig vara rikstäckande.
Utan att dra några andra slutsatser kan jag konstatera att Kjell citerar nuvarande stadgeskrivning korrekt betr. App-K. Sedan kan man ha olika åsikter om detta är bra eller dåligt och om man vill ha det så framledes eller inte. Dock bör man hålla i minnet att det ytterst är årsmötet som avgör en sådan fråga. Inte enskilda medlemmar eller ens styrelsen, eller dess företrädare. Detta oavsett om man tycker det ena eller andra är "löjligt" eller inte.
Medlemmarna ger vid årsmötet en styrelse sitt mandat att driva klubben i den anda och inriktning som medlemmarna beslutar vid årsmötet.
Om man vill åstadkomma förändringar är motioner och den egna rösten vid årsmöte de verktyg som står till buds.
Det är alla medlemmars rättighet och skyldighet att tala om hur man vill att klubben ska drivas och även att argumentera för detta. Utan att våga diskutera och förhålla sig även till klubbens ideologiska ståndpunkter och vägval är det nog svårt att hävda att vi har den föreningsdemokrati som vi förbundit oss att försvara som en RF ansluten klubb. Allmänt får man ju givetvis förutsätta att klubbens stadgar är utformade som medlemmarna finner lämpligt.
Så blev det lite allmängods kring föreningsverksamhet, snarare än de olika sakfrågor som kan beröras av detta. ::)
Det var menat som ett "shake on" inlägg, Kjell Nordberg förstod vad jag var ute efter.
Vars ska miljö och säkerhets gränserna sättas/hur långt från original bil är vi beredd att gå innan vi säjer STOP nu är det nog...
Räcker en 6-P bur med extra stötta i dörren, eller är vi beredd att sätta in en 8-P bur med kryss stag i dörrarna, bakväggen, taket osv...
Ska vi kunna ha lambda mätare, laptime, dator, alla typer av tryck och temp mätare så vi ser innan nått går sönder och vätska kommer ut på banan... Eller ska den se så original ut som möjligt.
Ska bilar med dåliga original bromsar få sätta in 8-kolvs ok så dem hinner/kan stanna...
Ska Sport- och Grand Prix-vagnar Period A-D ha 8-P bur med kryss stag överallt. Senaste race stolen osv...
Gränserna kommer ju alltid att flyttas framåt. Så frågan är inte om, utan när, det har gått för långt.
Hur ser en 70-tals bil ut om 20 år, en STD kaross med ett rör chassi pga. säkerhetsföreskrifterna.
Är den så tyst att arrangörerna måste lägga ut ett litet test ljud så åskådarna för höra hur bilarna lät...
Pelle Svensson: Jag hoppas du inte är förbannad på mej, för det var inte vad jag var ute efter... Beer
Anders
Finns ingen anledning att vara förbannad. Jag förstår bättre nu vad du menade. Det skrivna ordet kan tolkas fel i bland :-)