Racerhistoriska Klubben

Klasser => A-D => Ämnet startat av: RHK Forum Admin skrivet februari 16, 2010, 10:27

Titel: Jakiborg Prix
Skrivet av: RHK Forum Admin skrivet februari 16, 2010, 10:27
Hej gammelbilsvänner,

Ni sitter säkert framför den öppna spisen och funderar på hur blir det med Jakriborg Prix i år? På förekommen anledning så vill vi meddela att vi inte har gått i vinteride, utan har jobbat febrilt på att förbereda Jakriborg Prix 2010.

Jakriborg Prix är inne på sitt 5:e år som tävling och det vill vi fira med att göra något extra på detta 5års jubileum.

Årets stora nyhet blir att vi kör en tävling i tävlingen. Som Ni säkert vet, så tävlar en del av förarna på riktigt i något som heter Nordisk Cup. Nordisk Cup är arrangerat av Racerhistoriska Klubben (RHK) och körs på 4-5 olika racerbanor i Sverige under en tävlingssäsong. Styrelsen i RHK var på Jakriborg Prix 2009 och blev imponerade av den stora uppslutningen av förkrigsbilar samt av evenemanget som helhet. Med detta som bakgrund, så föreslog RHK styrelsen att Jakriborg Prix skall bli en deltävling i Nordisk Cup för förkrigsklassen 2010.

Ni kan vara lugna och lägga in en vedklabbe till i spisen. Detta med Nordisk Cup i Jakriborg Prix innebär inga förändringar, när det gäller regularitetsmomentet som vi har tillämpat hela tiden. Det innebär bara att de som tävlar i Nordisk Cup använder tiderna som placering i Nordisk Cup.

En förändring som detta dock innebär är att vi får se en ny kategori av racerbilar delta i Jakriborg Prix, nämligen Formula 3, 500cc (Midget eller halvpanna).

I Nordisk Cup kör förkrigsklassen och midget klassen tillsammans eftersom bilarna går ungefär lika snabbt eller långsamt. Midget bilarna var en av de mest populära racingbilarna på slutet av 40-talet och hela 50-talet. Många av de stora racing-legenderna började sin karriär i dessa midgetbilar. Midgetbilarna är ju lite modernare, men vi tror att de kommer bli ett trevligt inslag i Jakriborg Prix 2010. Boka in den 13 maj redan nu. Vi återkommer med närmare detaljer, när tjällossningen börjar ta fart och det är dags att ta av rattmuffen.

(http://www.rhkswe.org/img/slask/jaki1.jpg)

(http://www.rhkswe.org/img/slask/jaki2.jpg)
Bilder ifrån Svenskt Sportvagns Meeting 2009. Förkrigs-, och Midget klassen kör där i samma heat.

Hälsningar,
Jakriborg Prix kommitén

http://www.vintagesportscar.se/nyheter.php (http://www.vintagesportscar.se/nyheter.php)