Forumnyheter:

Välkommen!
Om du har problem att registrera dig eller övriga frågor kring forumet kontakta webmaster@rhkswe.org
För att komma till huvudsidan klicka här: www.rhkswe.org
Har du glömt ditt lösen http://rhkswe.org/forum/index.php?action=reminder">Klicka här

Huvudmeny

Lurad av Vivace Race Engines i England?

Startat av Digger, 09 juni 2014, 23:41

Föregående ämne - Nästa ämne

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Digger

Hej,

Är det någon som vet vem som blivit lurad av Vivace Race Engines i Norra Yorkshire i England?

Det vore väldigt bra om du som har blivit lurad anmäler detta till www.actionfraud.police.uk. Hör gärna av dig till mig på delu@passagen.se så hjälper jag dig med detaljerna så att din anmälan kan kopplas ihop med de övriga. Polisen i Skipton har (äntligen) börjat en utredning av bedrägerierna, men vi behöver också din anmälan.

Enligt en forumtråd nyligen i turbosport.co.uk så har en tysk blivit blåst på 4400 pund och en svensk på 4100 pund av denna s.k. firma, vilken nyligen startades av två personer. Tråden är numera borttagen av den anledningen att vi inte vill visa bedragarna att vi agerar mot dessa.

Bedragarna har "specialiserat" sig på att sälja framförallt Formel Ford motorer (kent) och uppskattningsvis står de för mer än 90% av alla motorer som är till salu på eBay och liknande i England. Det är dock inga race-motorer utan vanliga skrotmotorer som målats och fått lite FF-prylar såsom torrsump mm (givetvis skrot). Den senaste motorn såldes så sent som i går. En del motorer har sålts som Scholar-motorer med förfalskat motornummer, jag har själv en av dessa. I flertalet fall så har de använt foton från andras annonser och således sålt motorer och andra delar som de inte ens har i sin ägo.

De är flitiga säljare bl.a. på eBay, och hittills så har vi identifierat 19 användarnamn som de växlar mellan. Det är många i England som har blivit blåsta, en av organisationerna (BRSCC) gick ut med en varning förra året till sina medlemmar. Det är dock svårt för de flesta att upptäcka dem eftersom de även byter namn och adresser.

Med vänliga hälsningar,
Dennis

Digger

Jaha, då har jag fått kontakt med personen jag sökte. Processen är i full gång och förhoppningsvis kommer det att hända något.

Kan nämna att en ansvarig för en större köp/sälj-sajt i England nyligen tog bort deras annonser eftersom han förstod att de var bluff, strax därefter fick han påhälsning av dessa personer som hotade honom, och andra gången de dök upp var det bara hans dotter hemma, så hon fick ta emot hoten. De har även hotat andra köpare, så de inte ens vågar anmäla.

Om ni vill se vad för skit de säljer så kan ni ta en titt på dessa på eBay:

Sök på item 151324643042, denna är till salu just nu, inte direkt en komplett motor. Texten är tagen från deras förra annons (151320755521) som såldes i förrgår. Oftast dyker dessa motorer upp till försäljning igen eftersom många köpare upptäcker bluffen i tid och backar ur.

De har även en växellåda till salu i utmärkt skick (151321716003), denna ser onekligen bra ut. Men om man kollar runt lite så hittar man samma bilder här (och nu ber jag moderatorn om ursäkt om jag inte får länka så här, men det är som en varning): http://www.race-cars.com/boxsold/hewland/1272916700/1272916700pd.htm Växellådan finns alltså i USA och inte i England, och den är dessutom redan såld.

/ Dennis

Digger

Är det någon som har handlat FF-prylar på eBay i England och blivit blåst? Hör av dig om det är någon av följande användarnamn:

bettyjane19
rickard6091
marymotorman
ideson2009
georgialeighuk
tracy1670pink
pauline5055-2007
skipby1978
formula-gimp
big.boss.buyer
little-as
1987jim
Louise-792
Pgreenaway77
Muskat89
shinevalet2001
ponygimp12
mang-nix
raceheads1234
bejack0

Dessa har alla kopplingar till personerna bakom Vivace Race Engines.

Kan för övrigt nämna att annonsen på växellådan tagits bort eftersom eBay's regler är att säljaren måste erbjuda Paypal, vilket denne inte gjorde. Ny annons dök upp snabbt, hans förklaring är underhållande... (151326411179)

Scholar-motorn (151324643042) som såldes för £796 dök upp igen (151327236008), han var inte nöjd med budet...

Jag råder er att vara mycket försiktiga att köpa något från norra England, speciellt norra Yorkshire och trakterna omkring. De opererar från många platser, inte bara Skipton.

Digger

Jaha, då har köparen av växellådan lämnat feedback. Säger väl en hel del om denna säljare...

http://feedback.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=bejack0&&_trksid=p2047675.l2560&rt=nc&iid=151326411179&sspagename=VIP:feedback&ftab=FeedbackAsSeller

Man ska komma ihåg att växellådan inte finns i säljarens ägo, ett rent bedrägeri med andra ord...

Digger

I torsdags för en vecka sedan (10/7) arresterades bedragarna och sitter nu i arresten. Ett 20-tal poliser slog till på flertalet adresser. Man beslagtog bl.a. datorer, mobiltelefoner, dokument och kontanter. Bankkonton har spärrats. Man räknar med att utredningsarbetet kommer att ta minst ett år. Ett 20-tal anmälningar har kunnat kopplas till dessa bedragare, men mörkertalet är troligtvis högt.

/ Dennis

Digger

Hej,

Inte så mycket att säga men en liten uppdatering får det allt bli:

Polisen går fortfarande igenom bankkonton, verkar finnas en hel del där... En person har fortfarande inte gripits, mest på grund av att han 2 veckor före tillslaget i juli råkade ut för en större trafikolycka; brott på både armar, ben och käke samt allmänt sönderslagen. Han var nyss hemkommen från sjukhuset och låg på soffan när polisen knackade på, oförmögen att röra sig. En annan person hävdar att han inte alls är inblandad i detta utan har bara "lånat ut" sitt bankkonto till bedragarna. Roliga typer det där är...

Polisen planerar att förhöra dem på nytt i november. Denna utredning kommer nog att ta tid...

För övrigt har polisen fått in några fler anmälningar mot dem, bl.a. från Kenya!

/ Dennis

Digger

Två nya gripanden i fredags, så nu är det totalt sex bedragare inblandade. Ett antal delar/föremål har beslagtagits vid husrannsakan, bank-konton och Paypal-konton spärrade och gås igenom, likaså mobiler och annat. Polisen räknar med att denna del av arbetet kommer att pågå fram till januari.

Polisen säger att dessa sex personer är kopplade till en och samma grupp av kriminella som bedriver organiserad brottslighet. Det här är betydligt större än vad jag kunde föreställa mig, och då har jag ändå följt dessa personer på eBay senaste åren. Bra att alla dessa fejk-FF-motorer och annat är bortplockade från eBay.

Kan för övrigt nämna att jag besökte polisen i Skipton i somras, dagen efter att de första personerna gripits. Fick förklarat för mig omfattningen som man då visste om, men man sa också att det vi visste då troligtvis bara är toppen av ett isberg. Kändes bra att på plats lämna en redogörelse (igen) för mitt fall från 2011.

/ Dennis

Digger

#7
Så då var det dags för en liten uppdatering igen.

Utredningen fortgår, och man tror att bedragarna ska kunna ställas inför rätta någon gång under året. En annan polis har tagit över ansvaret för utredningen.

En av bedragarna, en viss "Smith" (det var denne person som råkade ut för en trafikolycka två veckor före gripandet förra året), har vid tre tillfällen kallats till polisstationen för att ge ett uttalande men han ignorerade dem, så han greps och sattes i en cell. Det tog 7 timmar innan han skulle bli intervjuad och enligt den ansvarige polismannen så var det den mest bisarra intervju han har varit med om på 10 år. Det var en morrande, spottande och hotande Smith som var så aggressiv och våldsam att flera poliser var tvungna att gripa in, trots att han fortfarande sitter i rullstol efter trafikolyckan förra året (rullstolen är troligen bara för syns skull, tror man). Han förnekar allt, men vägrar i övrigt att kommunicera.

Pengarna tror man har använts till att köpa mark i andras namn, troligen för uppställningsplats till husvagnar.

/ Dennis

Ulf Bergers

Undrar om vi någonsin får tillbaka några pengar...?
Ulf Bergers

Digger

Det verkar ju inte helt lovande, får man väl säga...

Digger

Så då är de i farten på eBay igen!

Upptäckte i helgen en auktion på eBay angående ett topplock till FF1600, se auktion 252000818475. Fick en viss känsla att detta skulle kunna vara bedragarna som är igång igen. Användarnamn: sarsmi_8suyokhgp

Framför allt håller de till i Skipton (och det är polisen där som utreder), men även Ripon, Thirsk, Morecambe, Richmond, Lancaster, Earby, Burnley, Northallerton och Keighley. Notera att ovanstående auktion är från Thirsk...

Om man tittar på budhistoriken från denna auktion så ser man en viss x***b (eBay lägger ju inte ut budgivarna/köparna längre av någon märklig anledning...), denna x***b har även gett positiv feedback ("Generally really good and honest person to buy from") till ovanstående säljare i en annan auktion som även den gällde ett FF1600 topplock, sök på auktion 251977057592... Trots att köparen x***b verkade riktigt nöjd så lades topplocket ut igen (251985113638) endast en timme efter avslutad auktion, där x***b igen bjöd friskt, men förlorade auktionen till någon annan (stackare).

Om man tittar på vad säljaren har i övrigt att sälja så finner man ett Duratec topplock (läs den fantastiska beskrivningen...), se auktion 251999922025; igen finner man x***b i budhistoriken.

Antingen har x***b en viss, speciell dragning åt topplock, eller så är det säljaren som bjuder på sig själv via ett annat konto (precis som de gjort tidigare). Jag tippar på det senare...

Våra vänner i England har redan kontaktat polisen i Skipton, men det verkar ju inte finnas något slut på detta... Jag säger det igen: Var försiktig om ni köper något FF-relaterat från norra England!

/ Dennis

Digger

Annonsen på det svarta topplocket är nu borttaget (troligtvis av eBay efter att vi rapporterat det), samtidigt verkar all info om övriga annonser borttagna. Även så feedbacken för honom som säljare. Troligtvis har han hävdat att hans konto blivit kapat (han/de har gjort så förut).

Men toppen är ute igen; auktion 252012752242

Skipton-polisen har vetskap om detta och säger att dessa personer struntar fullständigt i dem trots att de är under utredning.

Vilka typer...

/ Dennis

Digger

Två dygn kvar på auktion 252012752242. Ännu en gång har han trissat upp priset genom att bjuda på sig själv via annat konto.

Dessutom har han lagt till en beskrivande text. Stulen från ett inlägg i mars 2012 på sajten accessnorton.com. Här är länken:

http://www.accessnorton.com/head-flow-testing-t8640-285.html

Inlägget börjar med "Ok... basically the port is biased heavily to create a swirl,...". Stulet ord för ord!

Digger

Nu är det väl fjärde gången som toppen är ute: 252019933191

Vinnande bud på förra auktionen på £220 var väl inte så dåligt, otur bara att det var hans egna bud...

Digger

Så då är toppen ute för femte gången: 252022242483, men utan den stulna texten.

Här går det undan...

En ganska festlig sak är att jag har fått tag på (eller rättade sagt snubblat över) den som skrev den ursprungliga texten. Han blev minst sagt förvånad...